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dc.contributor.authorANJOS, Jefferson Souza dos-
dc.date.accessioned2018-03-21T15:01:45Z-
dc.date.available2018-03-21T15:01:45Z-
dc.date.issued2018-02-28-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/123456789/2000-
dc.descriptionConsumer profile assessment is important to improve understanding of market requirements.The objective of this research was to evaluate the profile of honey consumers in the municipality of Chapadinha, Maranhão. The work period was between october and december 2017. A descriptive survey was carried out, involving bibliographical survey and application of questionnaires containing 18 questions, which was applied. Through the descriptive analysis of the data the characterization of the sample is described and the profiles of consumption and purchase of the honey are described. A total of 100 individuals from the munipality participated, of which 57% are female and 43% are male. It was found that 32% of the interviewees consume honey once a year, and only 9% consume honey daily. The consumption of honey increases due to the increase in the social level of the interviewees. Regarding advertising, 90% of respondents do not remember having seen honey advertising, and as for price, 72% consider honey expensive. The main form of consumption of the honey mentioned by the interviewees is like medicine 64%. The criteria considered in the purchase of honey correspond to the quality of the product 59%, provenance 16%, product price 25%, honey color (appearance) 20%. And those who did not have any type of criterion 20%. As for crystallization, 47% of consumers disagree in some way that honey can be consumed in the crystallized state. The results of the research showed a lack of habit in honey consumption and lack of knowledge of the interviewees about their properties, as well as lack of product advertisement. It was concluded that frequency of honey consumption is still low in the region. People who have a higher monthly income have a habit of consuming honey more often. Most interviewees have a habit of consuming honey only once a month or only once a year. The purpose of consumption, for the most part, is as a medicine. It is necessary to provide the producer and consumers with information on the quality and nutritional value of honey, which can be done through marketing, since besides serving as a strategy to stimulate consumption, favors the commercialization of the product.pt_BR
dc.description.abstractA avaliação do perfil do consumidor é importante para melhorar o entendimento das exigências do mercado. Esta pesquisa teve por objetivo avaliação do perfil dos consumidores de mel no município de Chapadinha, Maranhão. O período de trabalho foi entre outubro a dezembro de 2017. Para à avaliação foi realizada uma pesquisa descritiva, envolvendo levantamento bibliográfico e aplicação de questionários contendo 18 perguntas, o qual foi aplicado. Através da análise descritiva dos dados faz-se a caracterização da amostra e descrevem-se os perfis de consumo e compra do mel. Participaram neste estudo 100 indivíduos do município, dos quais 57% são do sexo feminino e 43% são do sexo masculino. Constatou-se que 32% dos entrevistados consomem mel uma vez por ano, e apenas 9% consomem mel diariamente. O consumo do mel aumenta em função do aumento do nível social dos entrevistados. Com relação à propaganda, 90% dos entrevistados não se lembram de ter visto propaganda de mel, e quanto ao preço, 72% consideram o mel caro. A principal forma de consumo do mel citada pelos entrevistados é como remédio 64%. Os critérios considerados na compra do mel corresponde como a qualidade do produto 59%, procedência 16%, preço do produto 25%, cor do mel (aspecto) 20%. E os que não possuíam nenhum tipo de critério 20%. Quanto a cristalização, 47% dos consumidores discordam de alguma forma que o mel pode ser consumido no estado cristalizado. Os resultados da pesquisa mostraram uma falta de hábito no consumo do mel e falta de conhecimento dos entrevistados sobre suas propriedades, além de falta de propaganda do produto. Concluiu-se que frequência de consumo do mel ainda é baixa na região. As pessoas que possuem uma maior renda mensal tem o hábito de consumir o mel com maior frequência. A maioria dos entrevistados tem o hábito de consumir mel apenas uma vez por mês ou apenas uma vez por ano. A finalidade do consumo, majoritariamente é como medicamento. Torna-se necessário levar ao produtor e aos consumidores informações quanto à qualidade e valor nutricional do mel, o que pode ser feito através de marketing, pois além servir como estratégia para estimular o consumo, favorece a comercialização do produto.pt_BR
dc.publisherUFMApt_BR
dc.subjectApicultura; Qualidade; Consumidorpt_BR
dc.subjectBeekeeping; Quality; Consumerpt_BR
dc.titlePERFIL DOS CONSUMIDORES DE MEL NO MUNICÍPIO DE CHAPADINHA- MA.pt_BR
dc.title.alternativePROFILE OF HONEY CONSUMERS IN THE MUNICIPALITY OF CHAPADINHA- MA.pt_BR
dc.typeOtherpt_BR
Aparece nas coleções:TCC de Graduação em Zootecnia do Campus de Chapadinha

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