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dc.contributor.authorSOUSA, Maykon Nunes de-
dc.date.accessioned2018-10-08T18:42:21Z-
dc.date.available2018-10-08T18:42:21Z-
dc.date.issued2018-05-23-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/123456789/2597-
dc.descriptionABSTRACT The insertion of oils into the ruminant diet provides a reduction of the caloric increment in hot environments, helping to adapt to the environment, improve the performance and the manipulation of carcass quality. The objective of this work was to evaluate the productive performance of sheep fed diets containing buriti and babassu oils, with emphasis on dry matter intake, water intake and ingestive behavior. Twenty one castrated sheep, ½ Santa Inês x ½ Dorper, with an approximate age of 150 days and an average weight of 18 ± 3.01 kg were used at the beginning of the experiment. The animals were distributed in randomized blocks with three treatments and seven replicates. Experimental diets consisted of a control (CON), without addition of oil; diet with 4% of babassu oil (OBA) or buriti (OBU), both being isonitrogenated (7% Crude Protein) and with a ratio of 30:70 voluminous / concentrate. The experimental period consisted of 10 days for adaptation and 46 for data collection, totaling 56 days. The insertion of 4% of buriti or babassu oil for finishing confined sheep did not influence (P> 0.05) dry matter intake, with a mean value of 837.19 g / day, and water intake, but there was (P <0.05) on the intake of water contained in the food, total amount of water served per kg of dry matter ingested, water intake per kg of ingested dry matter and total amount of water served per kg of dry matter. The inclusion of 4% of oils did not affect, in general, the ingestive behavior of the animals.pt_BR
dc.description.abstractA inserção de óleos na dieta de ruminantes proporciona redução do incremento calórico em ambientes quentes podendo auxiliar na adaptação ao ambiente, melhorar o desempenho e a manipulação da qualidade da carcaça. O objetivo com este trabalho foi avaliar o desempenho produtivo de ovinos alimentados com dietas contendo óleos de buriti e babaçu, com ênfase no consumo de matéria seca, ingestão de água e comportamento ingestivo. Foram utilizados 21 ovinos castrados, ½ Santa Inês x ½ Dorper, com idade aproximada de 150 dias e peso médio de 18 ± 3,01 kg no início do experimento. Os animais foram distribuídos em blocos casualisados com três tratamentos e sete repetições. As dietas experimentais consistiam em um controle (CON), sem adição de óleo; dieta com 4% de óleo de babaçu (OBA) ou buriti (OBU), sendo as isonitrogenadas (7% PB) e com proporção de 30:70 de volumoso/concentrado. O período experimental foi constituído de 10 dias para a adaptação e 46 para coleta de dados, totalizando 56 dias. A inserção de 4% de óleo de buriti ou babaçu para ovinos confinados em terminação não influenciou (P>0,05) o consumo de matéria seca, com valor médio de 837,19 g/dia, e a ingestão de água, mas houve efeito (P<0,05) sobre a ingestão de água contida no alimento, quantidade total de água atendida por kg de matéria seca ingerido, ingestão de água por kg de matéria seca ingerida e quantidade total de água atendida por kg de matéria seca. A inclusão de 4% de óleos não afetou, de forma geral, o comportamento ingestivo dos animais.pt_BR
dc.language.isootherpt_BR
dc.publisherUNVERSIDADE FEDERAL DO MARANHÃOpt_BR
dc.subjectAttalea speciosa. Confinamento. Lipídeos. Mauritia flexuosa L.pt_BR
dc.subjectAttalea speciosa. Confinement. Lipids. Mauritia flexuosa L.pt_BR
dc.titleDesempenho produtivo de ovinos alimentados com dietas contendo óleos vegetais regionais: consumo de matéria seca, ingestão de àgua e comportamento ingestivopt_BR
dc.title.alternativeProductive performance of fed sheep with diets containing regional vegetable oils: consumption of dry matter, water intake and ingestive behaviorpt_BR
dc.typeOtherpt_BR
Aparece nas coleções:TCC de Graduação em Zootecnia do Campus de Chapadinha

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