Use este identificador para citar ou linkar para este item: http://hdl.handle.net/123456789/2617
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dc.contributor.authorMELO, Gabriel Sandrin De Oliveira-
dc.date.accessioned2018-10-09T21:37:10Z-
dc.date.available2018-10-09T21:37:10Z-
dc.date.issued2015-12-08-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/123456789/2617-
dc.descriptionABSTRACT INTRODUCTION: Quilombola communities are composed by descendants of enslaved Africans who have preserved their culture over time, maintaining culinary, religious and artistic traditions. The population survives mainly through animal husbandry and babassu agroextractivism. The occurrence of chronic diseases is determined by the interaction between genetic and environmental factors, among which, the food profile has a leading role. OBJECTIVE: To assess the food intake, nutritional status, lifestyle and frequency of eating babassu coconut derivatives in Afro-descendant communities in Maranhão, Brazil. METHODOLOGY: Descriptive cross sectional study performed by questionnaires containing 24-hour diet recall, frequency of eating babassu coconut derivatives and anthropometric data of the population. It was developed in the Quilombola communities of Santo Antônio dos Pretos and Cipoal dos Pretos in the city of Codó, Maranhão, Brazil. The sample was composed by 87 individuals older than 21 years. RESULTS: 57.47% of the participants were female and 42.53% were male, predominantly aged between 40-59 years. According to the nutritional status, 47.13% of the sample was classified as eutrophic, 35.63% as obese, and 3.45% as underweight. Among individuals who were obese and overweight, 69.76% were female. The consumption of vitamins A, C, E and B2 was inadequate in more than 85% of the sample. Protein had the highest percentage of adequacy, 83.91%. Carbohydrates were consumed above recommended by 27.59% of the individuals. The most consumed babassu coconut derivatives were babassu oil and almond with daily consumption by 32.18% and 24.14% of the population, respectively. CONCLUSION: A high prevalence of overweight and obesity was found in the study, especially in females. Protein was the macronutrient with the highest percentage of adequacy in the diet while carbohydrates were consumed above recommended by 27.59% of the population. Vitamins A, C, E and B2 were unsatisfactory supplied. Babassu coconut is present in the diet of approximately 56.32% of the individuals.pt_BR
dc.description.abstractINTRODUÇÃO: A população quilombola é composta por descendentes dos escravos africanos que mantém sua cultura, por meio das tradições culinárias, religiosas e artísticas. A criação de animais e o agroextrativismo do babaçu são as bases da subsistência das comunidades quilombolas. A ocorrência de doenças crônicas é determinada pela interação entre os fatores genéticos e ambientais, dentre os quais, o perfil alimentar tem papel preponderante. OBJETIVOS: Avaliar o perfil alimentar, o estado nutricional, os hábitos de vida e a frequência alimentar dos derivados de coco babaçu nas comunidades afrodescendentes quilombolas no Maranhão, Brasil. METODOLOGIA: Estudo transversal descritivo reali ado atrav s de question rios contendo recordatório de 24h, inquérito de frequência alimentar dos derivados do babaçu e dados antropom tricos. Foi desenvolvido nas comunidades quilombolas de Santo Ant nio dos Pretos e Cipoal dos Pretos em Codó - MA. Amostra composta por 87 indivíduos maiores de 21 anos. RESULTADOS: A amostra apresentou 57,47% de participantes do gênero feminino e 42,53% do gênero masculino, com faixa etária predominante entre 40-59 anos. De acordo com o estado nutricional, 47,13% foram classificados como eutróficos, 35,63% como obesos e 3,45% como baixo peso. Dentre os indivíduos que tinham obesidade e sobrepeso, 69,76% eram do sexo feminino. O consumo de vitaminas A, C, E e B2 foi inadequado em mais de 85% da amostra. As proteínas tiveram o maior percentual de adequação, 83,91%. Os carboidratos apresentaram percentual de consumo acima do recomendado, 27,59%. Os derivados do babaçu mais ingeridos foram azeite e amêndoa com consumo diário, correspondendo a 32,18% e 24,14%, respectivamente. CONCLUSÃO: O estudo demonstrou alta prevalência de sobrepeso e obesidade com predomínio no gênero feminino. A proteína foi o macronutriente com o maior percentual de adequação na dieta e os carboidratos com consumo acima do recomendado em 27,59% dos indivíduos. As vitaminas A, C, E e B2, tiveram oferta insatisfatória. O babaçu está presente na dieta em cerca de 56,32% dos indivíduos das comunidades estudadas.pt_BR
dc.language.isootherpt_BR
dc.publisherUNIVERSIDADE FEDERAL DO MARANHÃOpt_BR
dc.subjectAfrodescendentept_BR
dc.subjectPerfil Nutricionalpt_BR
dc.subjectPerfil Alimentarpt_BR
dc.subjectAfrican Continental Ancestry Grouppt_BR
dc.subjectNutritional Statuspt_BR
dc.subjectFood Consumptionpt_BR
dc.titlePerfil alimentar e nutricional de residentes em comunidades quilombolas em Codó-MApt_BR
dc.title.alternativeFood and nutritional profile of residents in Quilombola communities in Codó-MApt_BR
dc.typeOtherpt_BR
Aparece nas coleções:TCCs de Graduação em Medicina do Campus do Bacanga

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