Use este identificador para citar ou linkar para este item: http://hdl.handle.net/123456789/2770
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dc.contributor.authorALMEIDA, Gabriel Felipe de-
dc.date.accessioned2018-11-28T11:42:36Z-
dc.date.available2018-11-28T11:42:36Z-
dc.date.issued2016-06-07-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/123456789/2770-
dc.descriptionIntroduction: Obesity prevalence increases dramatically in Brazil and in the world. Among the related causes are biological, historical, ecological, economic, social, cultural and political; it is closely related to the Nutrition Transition.Objectives:To analyze the dynamics of feeding change in Brazil and your relation with increase in body weight of the population.Methodology:This is a literature review, in consultation with the databases Lilacs, SciELO, Medline and PubMed using the keywords "obesity", "etiology" and "eating habits" and complemented with asearch in other sources of reference.Results and discussion:The feeding should provide water, carbohydrates, proteins, lipids and micronutrients, to the proper functioning of the organism. However, no specific food is sufficient to provide all the nutrients required for good nutrition and health maintenance. The food patterns have changed in last years; especially the increased consumption of energy-dense foods, low in micronutrients and low consumption of legumes, vegetables and fruits; with replacement of fresh or minimally processed foods for processed products. These changes, observed in Brazil, determine the imbalance in the supply of nutrients and excessive intake of calories, with the increased weight of the population. These dietary changes are associated with the expansion of the market economy and globalization, with replacement of local productions for industrial and processed products.A process called nutritional transition, where high rates of urbanization and development tend to transform the global food standard, enhancing the incidence of chronic diseases linked to diet.Conclusion:We can point out that Brazil is currently undergoing deep changes in food consumption related to socioeconomic changes, with gradual increase of rich calorie diet intake of simple carbohydrates and fats, leading to a significant change of population morbidity and mortality profile, with increasing progressive obesity. These changes have their origin in the modification of production, generated by the development of the capitalist system. It is necessary an immediate social revolutionto ensure adequate production and distribution of food.pt_BR
dc.description.abstractIntrodução: A obesidadeaumenta sua prevalência de forma drástica no Brasil e no mundo. Entre suas causas estão relacionados fatores biológicos, históricos, ecológicos, econômicos, sociais, culturais e políticos; intimamente relacionados à Transição Nutricional. Objetivos:Analisar a dinâmica da mudança da alimentação no Brasil e sua relação com o aumento de peso corporal da população. Metodologia: Trata-se de uma revisão de Literatura, com consulta às bases de dados Lilacs, SciELO, Medline e PubMed, utilizando-se as palavras-chave “obesidade”, “etiologia” e “hábitos alimentares” e complementada com busca em outras fontes de referência. Resultados e Discussão: A alimentação deve fornecer água, carboidratos, proteínas, lipídios e micronutrientes, para o bom funcionamento do organismo. Contudo, nenhum alimento específico é suficiente para fornecer todos os nutrientes necessários a uma boa nutrição e consequente manutenção da saúde. Os padrões alimentares mudaram nos últimos anos;destacando-se o aumento do consumo de alimentos de alta densidade energética, pobres em micronutrientes e o baixo consumo de leguminosas, verduras, vegetais e frutas;com substituição de alimentos in natura ou minimamente processados por produtos industrializados. Essas transformações observadas no Brasil determinam o desequilíbrio na oferta de nutrientes e a ingestão excessiva de calorias, associando-se ao aumento de peso da população. Essas mudanças alimentares estão associadas à expansão da economia de mercado e a globalização mundial, com substituição de produções locais por produtos industrializados e processados; processo denominado de transição nutricional, onde as altas taxas de urbanização e desenvolvimento tendem a transformar o padrão alimentar global, acentuando o aparecimento de doenças crônicas ligadas à dieta. Conclusão: Podemos apontar que o Brasil passa, atualmente, por profundas modificações na alimentação relacionadas a mudanças socioeconômicas, levando a uma importante modificação do perfil de morbimortalidade da população, com o aumento progressivo da obesidade. Essas mudanças possuem sua origem na modificação da produção, gerada pelo desenvolvimento do sistema capitalista. Sendo necessária uma imediata revolução social que assegure adequada produção e distribuição de alimentos.pt_BR
dc.publisherUFMApt_BR
dc.subjectObesidade; Etiologia; Hábitos alimentarespt_BR
dc.subjectObesity; Etiology; Eating habitspt_BR
dc.titleMUDANÇA NOS HÁBITOS ALIMENTARES E A RELAÇÃO COM O GANHO DE PESO DA POPULAÇÃO BRASILEIRA: Aspectos Introdutórios.pt_BR
dc.title.alternativeCHANGE IN EATING HABITS AND THE RELATIONSHIP WITH THE GAIN OF WEIGHT OF THE BRAZILIAN POPULATION: Introductory Aaspects.pt_BR
dc.typeOtherpt_BR
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