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http://hdl.handle.net/123456789/2892
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Campo DC | Valor | Idioma |
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dc.contributor.author | FIGUEIREDO, Paulo Victor Miranda | - |
dc.date.accessioned | 2019-02-21T19:17:48Z | - |
dc.date.available | 2019-02-21T19:17:48Z | - |
dc.date.issued | 2018-12-18 | - |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/2892 | - |
dc.description | ABSTRACT This current study aims to determine the spatial and seasonal distribution of chlorophyll pigments near an oyster culture system, located in the estuarine portion of Raposa/MA. The municipality of Raposa/MA is characterized as a typically tropical environment with a semidiurnal macrotidal regime. The collections were carried out in three different periods, with an interval of three months between each campaign, being the first, second and third in the rainy season, transition and drought, respectively. The pH was quantified in situ through the pH meter, with an accuracy of ± 0.01 pH; ± 1 mV. The values of temperature, salinity and local depth were obtained through a CTD (Conductivity, Temperature and Depth). The water transparency was measured by the extinction coefficient suggested by Poole & Atkins (1929), determined by the depth of the disappearance of the Secchi disk. In the laboratory, the parameters Total Suspended Solids and Suspended Organic Matter were developed by the method described by APHA (2001). The determination of dissolved oxygen was according to Winkler's iodometric method, as recommended by Strickland and Parsons (1972) and Dissolved Oxygen Saturation was calculated according to the recommendations of Aminot and Chaussepied (1983). The phytoplankton chlorophyll-a was estimated by spectrophotometry, according to the methodology suggested by Jeffrey & Humphrey (1975) for mixed phytoplankton. The phaeopigment was determined according to the methodology suggested by APHA (2001). The obtained results with this work allowed characterizing the distribution of chlorophyll pigments and physical and chemical parameters (Transparency, Temperature, Salinity, pH, Dissolved Oxygen, Percentage of Oxygen Saturation, Total Suspended Solids, Suspended Organic Matter) of oyster culture in the estuarine portion of Raposa/MA. being these, variables that are subject to the subtle alterations due to the temporal and seasonal distribution, besides insolation, tide, precipitation and even to the culture raft. Even showing similarities between the collection points and during the periods, they demonstrated a heterogeneity among the parameters. The reference work allowed to understand the state of the environment throughout the seasons, in order to contribute with the community, generating data that supports the local economic development, besides the characterization of the environment throughout the year. | pt_BR |
dc.description.abstract | Este presente estudo tem por objetivo determinar a distribuição espacial e sazonal dos pigmentos clorofilados próximos a um sistema de cultivo de ostras, localizado na porção estuarina de Raposa/MA, durante o ano de 2018. O município de Raposa/MA é caracterizado como um ambiente tipicamente tropical, com um regime de macromarés semidiurnas. As coletas foram realizadas em três períodos distintos, com um intervalo de três meses entre cada campanha, sendo a primeira, segunda e terceira no período chuvoso, transição e estiagem, respectivamente. O pH, foi quantificado in situ através do pHmetro, com precisão de ±0,01 pH; ±1 mV. Os valores de temperatura, salinidade e profundidade local foram obtidos por meio de um CTD (Conductivity, Temperature and Depth). A transparência da água foi medida através do coeficiente de extinção de luz sugerido por Poole & Atkins (1929), determinado pela profundidade do desaparecimento do disco Secchi. Em laboratório os parâmetros Sólidos Totais em Suspenção e Matéria Orgânica em Suspenção foram desenvolvidos pelo método descrito por APHA (2001). A determinação de oxigênio dissolvido foi de acordo com o método iodométrico de Winkler, segundo as recomendações de Strickland e Parsons (1972). e a Saturação de Oxigênio Dissolvido foi calculada segundo as recomendações de Aminot e Chaussepied (1983). A clorofila-a fitoplanctônica foi estimada por espectrofotometria, segundo a metodologia sugerida por Jeffrey & Humphrey (1975) para fitoplâncton misto. O feopigmento foi determinado segundo a metodologia sugerida por APHA (2001). Os resultados obtidos com este trabalho possibilitaram caracterizar a distribuição dos pigmentos clorofilados e parâmetros físicos e químicos (Transparência, Temperatura, Salinidade, pH, Oxigênio Dissolvido, Percentual de Saturação do Oxigênio, Sólidos Totais em Suspensão, Matéria Orgânica em Suspensão) próximo a um sistema de cultivo de ostras na porção estuarina de Raposa/MA, sendo estas, variáveis que estão sujeitas à sutis alterações, devido à distribuição temporal e sazonal, além de insolação, maré, precipitação. Estatisticamente, espacialmente e sazonalmente ouve similaridades entre os pontos de coleta, demostrando uma heterogeneidade entre os parâmetros. O referente trabalho possibilitou compreender o estado do ambiente ao longo das estações, de modo a contribuir com a comunidade, gerando dados que auxiliem no desenvolvimento econômico local, além da caracterização do ambiente ao longo do ano; | pt_BR |
dc.language.iso | other | pt_BR |
dc.publisher | Universidade Federal do Maranhão | pt_BR |
dc.subject | Porção Estuarina | pt_BR |
dc.subject | Clorofila-a | pt_BR |
dc.subject | Feopigmento | pt_BR |
dc.subject | Chlorophyll-a | pt_BR |
dc.subject | Estuarine portion | pt_BR |
dc.subject | Phaeopigment | pt_BR |
dc.title | Distribuição espacial e sazonal dos pigmentos clorofilados nas proximidades de um cultivo de ostras (família: Ostreidae) na região da Raposa/MA | pt_BR |
dc.title.alternative | Spatial and seasonal distribution of chlorophyll pigments in the vicinity of an oyster culture (family: Ostreidae) in the Raposa / MA region | pt_BR |
dc.type | Other | pt_BR |
Aparece nas coleções: | TCCs de Graduação em Oceanografia do Campus do Bacanga |
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