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http://hdl.handle.net/123456789/3642
Registro completo de metadados
Campo DC | Valor | Idioma |
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dc.contributor.author | FERREIRA, Lusiane de Sousa | - |
dc.date.accessioned | 2019-07-19T15:45:30Z | - |
dc.date.available | 2019-07-19T15:45:30Z | - |
dc.date.issued | 2019-06-28 | - |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/3642 | - |
dc.description | ABSTRACT Fruit and vegetable production are considered as one of the most important activities that compounds the Brazilian agricultural situation, since contributes directly to socioeconomic aspects, too considered essential food for the population. Except for its importance in the agricultural scenario, the fruit and vegetable production chain are often affected by numerous hindrances, such as high post-harvest losses. In Maranhão and other Brazilian states, studies about these indicators are scarce, although they could help in estimation and identification of risk factors. In this aspect, a socioeconomic and post-harvest loss of hortfruits were analyzed in the main retail markets of Colinas, Dom Pedro, Fortuna, Presidente Dutra, Santa Quitéria, São Domingos do Maranhão and São Bernardo (MA), inserted in different microregions of Maranhão state. The study was conducted during a six-month interval (November 2018 to April 2019), through direct interviews at 107 commercial horticultural establishments (supermarkets, greenhouses and free markets). For that, a socioeconomic questionnaire was used, consisting of objective and subjective questions related to schooling, professional activity, monthly income with the commercialization, production, handling, marketing, storage, and post-harvest losses. Regarding the losses, papaya (17.90%), avocado (16.55%), guava (13.82%) and grape (9.80%) were fruits with higher mean values, while for vegetables highlighted eggplant (24.70%), potato (16.00%), cucumber (15.70%), sweet potato (14.00%) and sweet pepper (11.28%). Physiological disorders were the main cause of losses, whose effects ranged from 1.07 to 12.56%. Therefore, better training of traders and/or employees is required in terms of commercial management and post-harvest good practices, thereby increasing production the profitability of the activity. | pt_BR |
dc.description.abstract | A produção de frutas e hortaliças é tida como uma das atividades mais relevantes que compõem a conjuntura agrícola brasileira, pois além de contribuir diretamente sobre os aspectos socioeconômicos ainda são considerados alimentos essenciais para a população. Salvo a sua importância no cenário agrícola, a cadeia produtiva de hortifrútis é frequentemente afetada por inúmeros gargalos, como os elevados índices de perdas na etapa pós-colheita. No Maranhão e demais estados brasileiros, os estudos sobre esses indicadores são escassos, embora pudessem auxiliar em estimativas e identificação de fatores de risco. Nesse aspecto, objetivou-se realizar um levantamento socioeconômico e de perdas pós-colheita de hortifrútis nos principais mercados varejistas de Colinas, Dom Pedro, Fortuna, Presidente Dutra, Santa Quitéria, São Domingos do Maranhão e São Bernardo (MA), os quais estão inseridos em diferentes microrregiões maranhenses. O estudo foi conduzido durante o intervalo de seis meses (novembro de 2018 a abril de 2019), por intermédio de entrevistas diretas em 107 estabelecimentos comerciais de hortifrútis (supermercados, verdurões e feiras livres). Para tal, utilizou-se um questionário socioeconômico composto por perguntas objetivas e subjetivas voltadas para aspectos relacionados à escolaridade, atividade profissional, renda mensal com a comercialização de hortifrútis, produção, manuseio, escoamento, comercialização, armazenamento e perdas pós-colheita. Com relação às perdas, mamão (17,90%), abacate (16,55%), goiaba (13,82%) e uva (9,80%) foram as frutas com maiores médias, ao passo que para hortaliças, destacaram-se a berinjela (24,70%), batata (16,00%), pepino (15,70%), batata-doce (14,00%) e pimentão (11,28%). O principal agente causal foram as desordens fisiológicas, cujos efeitos variaram de 1,07 a 12,56%. Dessa forma, é necessário melhor capacitação dos comerciantes e/ou funcionários, quanto ao gerenciamento comercial e boas práticas pós-colheita, de modo a aumentar a rentabilidade da atividade. | pt_BR |
dc.language.iso | other | pt_BR |
dc.publisher | Universidade Federal do Maranhão | pt_BR |
dc.subject | Boas práticas | pt_BR |
dc.subject | Capacitação | pt_BR |
dc.subject | gestão | pt_BR |
dc.subject | Maranhão | pt_BR |
dc.subject | Prejuízos | pt_BR |
dc.subject | Good practices | pt_BR |
dc.subject | Training | pt_BR |
dc.subject | Management | pt_BR |
dc.subject | Maranhão | pt_BR |
dc.subject | Losses | pt_BR |
dc.title | Perdas pós-colheita de hortifrútis, em sete municípios maranhenses, inseridos em diferentes microrregiões | pt_BR |
dc.title.alternative | Post-harvest losses of hortifrútis, in seven municipalities of Maranhão, inserted in different microregions | pt_BR |
dc.type | Other | pt_BR |
Aparece nas coleções: | TCC de Graduação do Curso de Agronomia do Campus de Chapadinha |
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Arquivo | Descrição | Tamanho | Formato | |
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LusianedeSousaFerreira.pdf | Trabalho de Conclusão de Curso | 781,46 kB | Adobe PDF | Visualizar/Abrir |
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