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dc.contributor.authorCOSTA, Taynara Figueiredo-
dc.date.accessioned2019-11-05T13:15:09Z-
dc.date.available2019-11-05T13:15:09Z-
dc.date.issued2019-07-12-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/123456789/3999-
dc.descriptionIntroduction: Down Syndrome (DS) is a genetic condition that can trigger mental retardation, height deficit and obesity, among other diseases. Objective: To evaluate anthropometric measurements and serum glucose and insulin levels in individuals with DS assisted at dental centers in São Luís (MA). Methods: Cross-sectional study with 50 individuals with DS assisted at dental centers in São Luís (MA). Socioeconomic and demographic data were collected. Serum glucose and insulin levels were evaluated. Anthropometric measurements were measured and the indicators Weight for Age (P/I), Body Mass Index (BMI), Age Stature (E/I), Triceps Skinfold (PCT), Waist Circumference (WC) were evaluated. Fisher's exact test evaluated association between variables (p <0.05). Results: At P / I 28.6% of individuals with DS were underweight and 14.3% overweight; and by BMI 22.9% of them were overweight and 37.1% obese. By E / I 14.3% of them were with height deficit. CB showed malnutrition (26.7%) and overweight (40%) in adolescents and malnutrition (24.2%) and overweight (24.2%) in adults. By PCT 66.7% of adolescents and 87.5% of adults were obese and by CC there was a high risk of adolescents (63.6%) and adults (25.0%) developing CVD and metabolic. Pre-diabetes (5.9%) and hyperinsulinemia were observed in adolescents (5.0%); and pre-diabetes (9.1%), diabetes (3.0%) and hyperinsulinemia (15.0%) in adults. There was no statistical association between anthropometric and biochemical indicators. Conclusion: Low weight, overweight, risk for CVD and metabolic; and pre diabetes pointed to the need for nutritional intervention in the group to cope with these disorders.pt_BR
dc.description.abstractIntrodução: A Síndrome de Down (SD) é uma condição genética que pode desencadear retardo mental, déficit estatural e obesidade, dentre outras doenças. Objetivo: Avaliar as medidas antropométricas e níveis séricos de glicose e insulina em indivíduos com SD assistidos em centros odontológicos, em São Luís (MA). Métodos: Estudo transversal com 50 indivíduos com SD assistidos em centros odontológicos, em São Luís (MA). Coletou-se dados socioeconômicos e demográficos. Avaliou-se os níveis séricos de glicose e insulina. Mensurou-se as medidas antropométricas e avaliou-se os indicadores Peso para Idade (P/I), Índice de Massa Corporal (IMC), Estatura para Idade (E/I), Prega Cutânea Tricipital (PCT), Circunferência da Cintura (CC). O teste Exato de Fisher avaliou associação entre as variáveis (p<0,05). Resultados: Pelo P/I 28,6% dos indivíduos com SD tinham baixo peso e 14,3% sobrepeso; e pelo IMC 22,9% deles estavam sobrepesados e 37,1% obesos. Pela E/I 14,3% deles estavam com déficit estatural. A CB evidenciou desnutrição (26,7%) e sobrepeso (40%) nos adolescentes e desnutrição (24,2%) e sobrepeso (24,2%) nos adultos. Pela PCT 66,7% dos adolescentes e 87,5% dos adultos estavam obesos e pela CC houve risco elevado dos adolescentes (63,6%) e adultos (25,0%) desenvolverem DCV e metabólicas. Observou-se pré-diabetes (5,9%) e hiperinsulinemia nos adolescentes (5,0%); e pré-diabetes (9,1%), diabetes (3,0%) e hiperinsulinemia (15,0%) nos adultos. Não houve associação estatística entre os indicadores antropométricos e os bioquímicos. Conclusão: O baixo peso, excesso de peso, risco para DVC e metabólicas; e pré diabetes apontou a necessidade de intervenção nutricional no grupo para o enfrentamento desses distúrbios.pt_BR
dc.publisherUFMApt_BR
dc.subjectSíndrome de Down; obesidade; sobrepeso; doenças cardiovascularespt_BR
dc.subjectDown's syndrome; obesity; overweight; cardiovascular diseasespt_BR
dc.titleAVALIAÇÃO ANTROPOMÉTRICA E NÍVEIS SÉRICOS DE GLICOSE E INSULINA EM INDIVÍDUOS COM SÍNDROME DE DOWN ASSISTIDOS EM CENTROS ODONTOLÓGICOS EM SÃO LUÍS (MA).pt_BR
dc.title.alternativeANTHROPOMETRIC EVALUATION AND SERUM LEVELS OF GLUCOSE AND INSULIN IN INDIVIDUALS WITH DOWN SYNDROME ASSISTED IN ODONTOLOGICAL CENTERS IN SÃO LUÍS (MA).pt_BR
dc.typeOtherpt_BR
Aparece nas coleções:TCCs de Graduação em Nutrição do Campus do Bacanga

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