Use este identificador para citar ou linkar para este item: http://hdl.handle.net/123456789/4469
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dc.contributor.authorLIMA, Kennya Thayres dos Santos-
dc.date.accessioned2020-10-02T12:51:50Z-
dc.date.available2020-10-02T12:51:50Z-
dc.date.issued2018-12-10-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/123456789/4469-
dc.descriptionABSTRACT Due to the increasing demand for healthy and nutritious products, industries have sought to make the employee new ingredients in the production of nutritious and functional foods. Among these ingredients can be highlighted the bee products such as pollen. Bee pollen is the result of the pollen agglutination of flowers, performed by worker bees, using nectar and its salivary substances, being a protein source not yet explored, besides being nutritious and possessing antioxidant activity. Therefore, the objective of this work was the elaboration of a cereal bar supplemented with pollen from Melipona fasciculata SMITH and to evaluate its physicochemical composition, microbiological quality and its sensorial acceptance. For this, the bars of cereals produced with 5 and 10% of pollen, the control was elaborated without addition of pollen. After the formulation of the products, the microbiological analyzes (Coliformes at 45 ° C, Molds and yeasts and Salmonella sp.), Physical-chemical (moisture, water activity, pH, ashes, proteins, lipids and carbohydrates) and sensorial hedonic scale, ideal scale and purchase intention scale. The F2 formulation (5%) was the sample that received the best grades on the ideal scale and also obtained a higher purchase intention (60%) by the tasters.pt_BR
dc.description.abstractDevido ao aumento da demanda de produtos saudáveis e nutritivos, as indústrias têm procurado fazer o empregado de novos ingredientes na produção de alimentos nutritivos e funcionais. Dentre esses ingredientes podem ser destacados os produtos apícolas como o pólen. O pólen apícola é uma fonte proteica ainda pouco explorada, além de nutritivo e possuidor de atividade antioxidante. Diante disto, o objetivo deste trabalho foi a elaboração de barra de cereal suplementada com pólen de Melipona fasciculata SMITH e avaliar sua composição físico-química, qualidade microbiológica e a sua aceitação sensorial. Para isto, foram produzidas barras de cereais com 5 e 10% de pólen, o controle foi elaborado sem adição de pólen. Após a formulação dos produtos foram realizadas as análises microbiológicas (Coliformes a 45° C, Bolores e leveduras e Salmonela sp.), físicoquímicas (umidade, atividade de água, pH, cinzas, proteínas, lipídios e carboidratos) e sensorial, utilizando escala hedônica, escala do ideal e escala de intenção de compra. A formulação com 5% de pólen foi a que obteve melhores notas para a escala do ideal e maior intenção de compra (60%) por parte dos provadores.pt_BR
dc.language.isootherpt_BR
dc.subjectPólen Apícolapt_BR
dc.subjectBarra de Cerealpt_BR
dc.subjectAnálise Sensorialpt_BR
dc.subjectApiarian Pollenpt_BR
dc.subjectCereal Barpt_BR
dc.subjectSensory Analysispt_BR
dc.titleElaboração de barra de cereal suplementada com pólen de melipona fasciculata smithpt_BR
dc.title.alternativeElaboration of cereal bar supplemented with pollen from Melipona fasciculata SMITHpt_BR
dc.typeOtherpt_BR
Aparece nas coleções:TCC de Graduação em Engenharia de Alimentos do Campus de Imperatriz

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