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dc.contributor.authorOLIVEIRA, Filipe Caetano de-
dc.date.accessioned2020-10-08T13:49:11Z-
dc.date.available2020-10-08T13:49:11Z-
dc.date.issued2019-07-08-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/123456789/4477-
dc.descriptionABSTRACT Pure malts beers are constantly growing in the Brazilian market, with the emergence of new industries and an unresolved dispute with the large existing companies. In this way different types of marketing draw the attention of the consuming public, in order to obtain their preference at the time of purchase. This work describes the influence of the brand on the acceptance of two samples of pure malt beers through affective tests. Therefore, two commercial brands were evaluated by 60 consumers in two acceptance test sessions: blind test and test with brand information. The results presented in a descriptive manner allowed us to conclude that there was a difference in one of the attributes analyzed in the regional marketing sample “A” in which it showed a significant difference by the Tukey test (p <0.05) in the attribute evaluated “flavor”, the other attributes did not differ statistically. The national commercialization sample “B” did not differ statistically by the Tukey test (p <0.05). In the sensorial analysis, all the evaluated attributes obtained good acceptance by the tasters, with average values ​​mentioned in the hedonic scale in the “I liked it a lot” region, with the “B” sample being better evaluated by the volunteers. Thus, it is noted that the influence of the brand on the choice of the product made a difference in the consumer's final decision.pt_BR
dc.description.abstractAs cervejas puro maltes estão em constante crescimento no mercado brasileiro, com surgimento de novas indústrias e uma disputa inabalada com as grandes empresas já existentes. Deste modo diferentes tipos de marketing chama a atenção do público consumidor, com a finalidade de obter sua preferência na hora da compra. Este trabalho descreve a influência da marca na aceitação de duas amostras de cervejas tipo puro malte através de testes afetivos. Para tanto, duas marcas comerciais foram avaliadas por 60 consumidores em duas sessões de teste de aceitação: teste cego e teste com informação da marca. Os resultados apresentados de maneira descritiva permitiram concluir que houve diferença em um dos atributos analisados na amostra de comercialização regional “A” na qual apresentou diferença significativa pelo teste de Tukey (p<0,05) no atributo avaliado “sabor”, os demais atributos não diferiram estatisticamente. A amostra de comercialização nacional “B” não diferiu estatisticamente pelo teste de Tukey (p<0,05). Na análise sensorial todos os atributos avaliados obtiveram boa aceitação pelos provadores, com valores médios citados na escala hedônica na região “Gostei muitíssimo”, sendo a amostra “B” melhor avaliada pelos voluntários. Deste modo, nota-se que a influência da marca sobre a escolha do produto fez diferença na decisão final do consumidor.pt_BR
dc.language.isootherpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal do Maranhãopt_BR
dc.subjectCerveja pressurizadapt_BR
dc.subjectAvaliação sensorialpt_BR
dc.subjectConsumidorpt_BR
dc.subjectPressurized beerpt_BR
dc.subjectSensory evaluationpt_BR
dc.subjectConsumerpt_BR
dc.titleInfluência da marca na aceitação de cervejas puro malte comerciaispt_BR
dc.title.alternativeBrand influence on the acceptance of commercial pure malt beerspt_BR
dc.typeOtherpt_BR
Aparece nas coleções:TCC de Graduação em Engenharia de Alimentos do Campus de Imperatriz

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