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dc.contributor.authorCAVALCANTE, Mariana-
dc.date.accessioned2022-06-28T14:03:10Z-
dc.date.available2022-06-28T14:03:10Z-
dc.date.issued2021-03-19-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/123456789/5269-
dc.descriptionObjective: To carry out a review of the scientific literature on the evidence that certain foods and nutrients may have importance and influence on the genesis and development of endometriosis. Method: This is a bibliographic-exploratory study, in which a bibliographic survey of the period from 2010 to 2020 was carried out in the databases PubMed, Scielo and BVS Brasil. The descriptors "endometriosis", "prevention" and "food" were used and the corresponding ones in English, "endometriosis", "prevention" and "food". 354 articles were found and, at first, 56 articles were selected, and after reading the abstracts, those that did not refer to the topic were excluded. Only 19 addressed the theme “dietary factors in endometriosis”. Excluding reviews and case reports, 14 articles were selected and read in full. After reading, the foods/nutrients cited in at least one article were selected and grouped in two tables, the first with a detailed description of the selected articles with food/nutrients that were related to the prevention of endometriosis and the second groups the articles with foods/nutrients considered risk factors, harmful or inconclusive for endometriosis. Results: The search in the databases identified 56 abstracts that were selected, of which 14 reported findings of dietary factors associated with endometriosis. Dietary factors that can potentially prevent the development of endometriosis include consumption of vegetables, antioxidant vitamins and minerals, group B vitamins, calcium-rich dairy products, vitamin D, fish oils and omega-3 fatty acids. Meanwhile, foods rich in total fats, trans-unsaturated fats, red meat and fruits exposed to pesticides appear to be associated with a risk of developing or worsening the symptoms of endometriosis. Conclusion: The selected articles showed significant evidence that certain foods and nutrients may have importance and influence in the genesis and development of endometriosis. However, it is pointed out that there is a scarcity of studies on this topic and suggests that longitudinal studies should be encouraged in this regard, for a better assessment of the cause-effect of the foods and / or nutrients associated with this pathology.pt_BR
dc.description.abstractObjetivo: Realizar uma revisão na literatura científica sobre as evidências de que determinados alimentos e nutrientes podem ter importância e influência na gênese e no desenvolvimento da endometriose. Método: Trata-se de um estudo bibliográfico-exploratório, no qual foi realizado um levantamento bibliográfico do período de 2010 a 2020 nas bases de dados PubMed, Scielo e BVS Brasil. Foram utilizadas os descritores “endometriose”, “prevenção” e “alimentação” e os correspondentes em inglês, “endometriosis”, “prevention” e “food”. Foram encontrados 354 artigos e selecionados, a princípio, 56 artigos e, após leitura dos resumos, foram excluídos os que não se referiam ao tema. Somente 19 abordavam o tema “fatores dietéticos na endometriose”. Excluídas as revisões e relatos de casos, 14 artigos foram selecionados e lidos na íntegra. Após a leitura, foram selecionados os alimentos/nutrientes citados em pelo menos um artigo e agrupados em duas tabelas, a primeira com a descrição detalhada dos artigos selecionados com alimentos/nutrientes que foram associados com a prevenção da endometriose e a segunda agrupa os artigos com alimentos/nutrientes considerados fatores de risco, prejudiciais ou inconclusivos para a endometriose. Resultados: A pesquisa nos bancos de dados identificou 56 resumos que foram selecionados, dos quais 14 relataram achados de fatores dietéticos associados a endometriose. Os fatores dietéticos que podem potencialmente prevenir o desenvolvimento da endometriose inclui o consumo de certos tipos de vegetais, vitaminas e minerais antioxidantes, vitaminas do grupo B, laticínios ricos em cálcio, vitamina D, óleos de peixe e ácidos graxos ômega-3. Enquanto, que os alimentos ricos em gorduras totais, gorduras trans-insaturadas, carne vermelha e frutas expostas a pesticidas parecem associados ao risco de desenvolvimento ou piora dos sintomas da endometriose. Conclusão: Os artigos selecionados apontaram evidências significativas de que determinados alimentos e nutrientes podem ter importância e influência na gênese e no desenvolvimento da endometriose. No entanto, aponta-se que existe uma escassez de estudos nessa temática e sugere-se que estudos longitudinais devem ser estimulados nesse sentido, para uma melhor avaliação da causa-efeito dos alimentos e/ou nutrientes associados a essa patologia.pt_BR
dc.publisherUFMApt_BR
dc.subjectEndometriose;pt_BR
dc.subjectAlimentação;pt_BR
dc.subjectPrevençãopt_BR
dc.subjectEndometriosis;pt_BR
dc.subjectFood;pt_BR
dc.subjectPreventionpt_BR
dc.titleA influências dos fatores dietéticos na endometriose: revisão de literaturapt_BR
dc.title.alternativeThe influences of dietary factors on endometriosis: a literature reviewpt_BR
dc.typeOtherpt_BR
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