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dc.contributor.authorRIBEIRO, Mariana da Silva-
dc.date.accessioned2022-10-07T17:55:48Z-
dc.date.available2022-10-07T17:55:48Z-
dc.date.issued2022-07-29-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/123456789/5675-
dc.descriptionIntroduction: The Popular Restaurants aim to guarantee Food and Nutrition Security for socially vulnerable populations and are responsible for providing nutritionally balanced meals, in adequate hygienic-sanitary conditions. Therefore, it is necessary to design and implement sanitary control measures. Objective: To evaluate the hygienic-sanitary conditions of Popular Restaurants in Brazil. Method: Cross- sectional, descriptive study carried out in 11 Popular Restaurants in the cities of São Luís and Paço do Lumiar (MA), São Paulo (SP), Niterói (RJ) and Brasília (DF). For the evaluation of the hygienic-sanitary conditions, the Checklist of Good Practices for Food Services was applied, based on RDC nº 216/2004 and nº 275/2002, of the National Health Surveillance Agency, containing 156 items categorized into 12 groups of evaluation. The percentage of adequacy of the establishments was calculated, being classified as: “Adequate”, “Partially adequate” and “Inadequate”. Results: The hygienic-sanitary conditions of the Popular Restaurants evaluated were considered adequate, with an overall average of 85.4%. The group “Buildings, facilities, equipment, furniture and fixtures” had the lowest average adequacy (73,7%). The “Responsibility” group exhibited 100,0% adequacy. Conclusions: Thus, Popular Restaurants presented adequate hygienic-sanitary conditions for the production of meals. However, there is a need to correct the inadequacies found, in order to guarantee the distribution of safer meals and the promotion of the health of diners.pt_BR
dc.description.abstractIntrodução: Os Restaurantes Populares visam garantir a Segurança Alimentar e Nutricional para populações socialmente vulneráveis e são responsáveis pelo fornecimento de refeições nutricionalmente balanceadas, em condições higienicossanitárias adequadas. Para tanto, é necessário a elaboração e implantação de medidas de controle sanitário. Objetivo: Avaliar as condições higienicossanitárias dos Restaurantes Populares no Brasil. Método: Estudo transversal, descritivo, realizado em 11 Restaurantes Populares, nos municípios de São Luís e Paço do Lumiar (MA), São Paulo (SP), Niterói (RJ) e Brasília (DF). Para a avaliação das condições higienicossanitárias, aplicou-se a Lista de Verificação das Boas Práticas para Serviços de Alimentação, com base nas RDC nº 216/2004 e nº 275/2002, da Agência Nacional de Vigilância Sanitária, contendo 156 itens categorizados em 12 grupos de avaliação. Calculou-se o percentual de adequação dos estabelecimentos, sendo classificado em: “Adequado”, “Parcialmente adequado” e “Inadequado”. Resultados: As condições higienicossanitárias dos Restaurantes Populares avaliados foram consideradas adequadas, apresentando uma média geral de 85,4%. O grupo “Edificações, instalações, equipamentos, móveis e utensílios” foi o que apresentou menor média de adequação (73,7%). O grupo “Responsabilidade” exibiu 100,0% de adequação. Conclusões: Assim, os Restaurantes Populares apresentaram condições higienicossanitárias adequadas para a produção de refeições. Todavia, há necessidade de corrigir as inadequações encontradas, a fim de garantir a distribuição de refeições mais seguras e a promoção da saúde dos comensais.pt_BR
dc.publisherUFMApt_BR
dc.subjectBoas práticas de manipulação;pt_BR
dc.subjectDoenças Transmitidas por Alimentos;pt_BR
dc.subjectHigiene;pt_BR
dc.subjectRestaurantes;pt_BR
dc.subjectSegurança alimentarpt_BR
dc.subjectGood handling practices;pt_BR
dc.subjectFoodborne Diseases;pt_BR
dc.subjectHygiene;pt_BR
dc.subjectRestaurants;pt_BR
dc.subjectFood safetypt_BR
dc.titleCONDIÇÕES HIGIENICOSSANITÁRIAS EM RESTAURANTES POPULARES NO BRASILpt_BR
dc.title.alternativeHEALTHY CONDITIONS IN POPULAR RESTAURANTS IN THE BRAZILpt_BR
dc.typeOtherpt_BR
Aparece nas coleções:TCCs de Graduação em Nutrição do Campus do Bacanga

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