Use este identificador para citar ou linkar para este item: http://hdl.handle.net/123456789/6344
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dc.contributor.authorPEREIRA, Renato Barros-
dc.date.accessioned2023-05-17T18:25:17Z-
dc.date.available2023-05-17T18:25:17Z-
dc.date.issued2023-01-06-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/123456789/6344-
dc.descriptionThis work aimed to evaluate the chemical profile and the anti-inflammatory and antioxidant activity of bioproducts produced from the cross-essential oil of Pimpinella anisum (Anise) and Laurus nobilis (Laurel). For the extraction of EO, the hydrodistillation technique was performed using a modified Clevenger extractor system, and the nanoemulsions were formulated by the phase inversion method. The determination of total phenolic compounds was performed by the Folin-Ciocalteu method. Antioxidant activity was performed by the spectrophotometric method of hydroxyl radical elimination from salicylic acid. The anti-inflammatory activity was evaluated using the heat-induced protein denaturation method of albumin. The determination of CFT quantified 54.27 and 1.71 mg EAT.g-1 for cross-EO and EON, respectively. The cross EO and its bioproducts showed antioxidant and anti-inflammatory activity with satisfactory values for Efficient Concentration (EC50). For the antioxidant capacity of EO, EON, MEO, MEON, EOB, and EONB, EC50 values of 9.72, 7.34, 3.09, 7.90, 111.02, and 12.30 were obtained, respectively. For the anti-inflammatory activity of EO, EON, MEO, MEON, EOB, and EONB, EC50 values of 12.02, 28.96, 4.39, 4.07, 4.27, and 2.99 ppm were quantified, respectively. It can be stated that the cross EO and its bioproducts showed satisfactory results, evidencing the effectiveness of the synergistic properties and its biotechnological potential.pt_BR
dc.description.abstractEste trabalho teve por objetivo avaliar o perfil químico, atividade anti-inflamatória e antioxidante de bioprodutos produzidos a partir do óleo essencial cruzado de Pimpinella anisum (Anis) e Laurus nobilis (Louro). Para a extração do OE foi utilizada a técnica de hidrodestilação em um sistema extrator Clevenger modificado e as nanoemulsões foram formuladas por método de inversão de fases. A determinação dos compostos fenólicos totais foi realizada pelo método de Folin-Ciocalteu. A atividade antioxidante foi executada pelo método espectrofotométrico de eliminação de radicais hidroxilas do ácido salicílico. A atividade anti-inflamatória foi avaliada pelo método de desnaturação proteica de albumina por degradação térmica. A determinação de CFT quantificou 54,27 e 1,71 mg EAT.g-1 para o OE cruzado e NOE, respectivamente. O OE cruzado e seus bioprodutos apresentaram atividade antioxidante, anti-inflamatória com valores satisfatórios para Concentração Eficiente (CE50). Para a capacidade antioxidante do OE, NOE, MOE, MNOE, BOE e BNOE foram obtidos, respectivamente, os valores de CE50 9,72, 7,34, 3,09, 7,90, 111,02 e 12,30. Na atividade anti-inflamatória do OE, NOE, MOE, MNOE, BOE e BNOE foram quantificados os valores de CE50 12,02, 28,96, 4,39, 4,07, 4,27 e 2,99 ppm. Pode-se afirmar que o OE essencial cruzado e seus bioprodutos apresentaram resultados satisfatórios, evidenciando a eficácia das propriedades sinérgicas e de seu potencial biotecnológico.pt_BR
dc.publisherUFMApt_BR
dc.subjectóleos essenciais;pt_BR
dc.subjectatividade antioxidante;pt_BR
dc.subjectatividade anti-inflamatóriapt_BR
dc.subjectessential oil;pt_BR
dc.subjectAntioxidant activity;pt_BR
dc.subjectanti-inflammatory activitypt_BR
dc.titlePERFIL QUÍMICO, ATIVIDADE QUÍMICA E BIOLÓGICA DO ÓLEO ESSENCIAL CRUZADO E NANOEMULSÃO ÓLEO-EM-ÁGUA (O/A) DE Pimpinella anisum (anis) e Laurus nobilis (louro)pt_BR
dc.title.alternativeCHEMICAL PROFILE, CHEMICAL AND BIOLOGICAL ACTIVITY OF THE CROSSED ESSENTIAL OIL AND OIL-IN-WATER (O/W) NANOEMULSION OF Pimpinella anisum (anise) and Laurus nobilis (laurel)pt_BR
dc.typeOtherpt_BR
Aparece nas coleções:TCCs de Graduação em Química (Bacharelado) do Campus do Bacanga

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