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dc.contributor.authorRIBEIRO, Matheus dos Santos-
dc.date.accessioned2023-06-12T17:11:38Z-
dc.date.available2023-06-12T17:11:38Z-
dc.date.issued2020-12-18-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/123456789/6453-
dc.descriptionThis study aimed to determine total phenolics, assess toxicity and antimicrobial activity of essential oil (EO) of Alpinia zerumbet leaves. The EO was extracted by hydrodistillation and the physicochemical parameters were determined according to the Brazilian Pharmacopoeia. The toxicity assay followed the lethality bioassay against the non-target organism Artemia salina Leach. The antimicrobial activity followed the methodology described by the Clinical and Laboratory Standards Institute using the Method of Disc Diffusion and Broth Dilution to determine the Minimum Inhibitory Concentration (MIC) for the action of EE against Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Aspergillus sp. and Penicilium sp. OE yield was 0.71%. Lethal Concentration 50% (LC50) for the action of EO against Artemia salina L. 280.40 mg/L, being considered nontoxic. Through the antimicrobial assays, the EO presented bactericidal activity against the bacteria E. coli and S. aureus,and fungicide activity against the fungi Aspergillus sp. and Penicillium sp. It was concluded that the EO has a good antimicrobial potential, and its application is appreciated by its classification as nontoxic EO.pt_BR
dc.description.abstractEste estudo teve por objetivo a determinação dos fenólicos totais, avaliação da toxicidade e a atividade antimicrobiana do óleo essencial (OE) das folhas de Alpinia zerumbet. O OE foi extraído por hidrodestilação e os parâmetros físico-químicos foram determinados de acordo com a Farmacopeia Brasileira. O ensaio da toxicidade seguiu o bioensaio de letalidade frente ao organismo não-alvo Artemia salina Leach. A atividade antimicrobiana seguiu a metodologia descrita pelo Clinical and Laboratory Standards Institute utilizando o Método de Difusão de Disco e Diluição em Caldo para determinação da Concentração Inibitória Mínima (CIM) para ação do OE frente à Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Aspergillus sp. e Penicilium sp. O rendimento do OE foi de 0,71%. A Concentração Letal 50% (CL50) para a ação do OE frente a Artemia salina L. foi de 280,40 mg/L, sendo considerado atóxico. Através dos ensaios antimicrobianos, o OE apresentou atividade bactericida frente às bactérias E. coli e S. aureus, e atividade fungicida frente aos fungos Aspergillus sp. e Penicillium sp. Conclui-se que o OE apresenta um bom potencial antimicrobiano, sendo sua aplicação apreciada pela sua classificação como OE atóxico.pt_BR
dc.publisherUFMApt_BR
dc.subjectAlpinia;pt_BR
dc.subjectAntibacteriano;pt_BR
dc.subjectToxicidadept_BR
dc.subjectAlpinia;pt_BR
dc.subjectAntibacterial;pt_BR
dc.subjectToxicitypt_BR
dc.titleFenólicos totais, toxicidade e atividade antimicrobiana do óleo essencial das folhas de Alpinia zerumbet (Pers.) B.L. Burtt & R.M. Smpt_BR
dc.title.alternativeTotal phenolics, toxicity and antimicrobial activity of essential oil from leaves of Alpinia zerumbet (Pers.) B.L. Burtt & R.M. smpt_BR
dc.typeOtherpt_BR
Aparece nas coleções:TCCs de Graduação em Química (Licenciatura) do Campus do Bacanga

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