Use este identificador para citar ou linkar para este item: http://hdl.handle.net/123456789/6457
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dc.contributor.authorRIBEIRO JÚNIOR, Ronaldo Luís Machado-
dc.date.accessioned2023-06-12T17:24:31Z-
dc.date.available2023-06-12T17:24:31Z-
dc.date.issued2021-04-30-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/123456789/6457-
dc.descriptionThe constant population growth originates an increasing demand for food, this fact has driven the agricultural sector towards the development of technologies aiming at the control of pests in the plantations, most of the time the large producers resort to the use of pesticides, which are chemical products. quite toxic and efficient in the mortality of agricultural pests, however due to their high toxicity, they also cause damage to the environment and human health. Therefore, there is a need for the development of ecological and sustainable technologies for pest control, among the viable alternatives are essential oils from plants, which have potential bactericide, fungicide, insecticide and larvicide, so they can be applied as natural agricultural pesticides. The present work had the objective of evaluating the larvicidal activity, under laboratory conditions, of essential oils extracted from the plants Syzygium cumini (jambolão) and Hymanaea courbaril (jatobá) on larvae of white cochineal (Planococcus citri) to later be tested in horticultural crops of the family farming in traditional communities in Pinheiro-MA. The essential oils were extracted by hydrodistillation using a Clevenger extractor. Essential oils were tested for toxicity with an effect on Artemia salina. The chemical composition was determined by GC / MS. For the study of larvicidal activity, concentrations of 10, 20, 30, 40, 50, 70 and 100 μg mL-1 of each essential oil in 0.05% DMSO solution were prepared, evaluating mortality in a time of 4h during a pilot test and, subsequently, concentrations of 10, 25 and 40 μg mL-1 by spraying the solutions on cochineal larvae with a fixed time of 48 hours. The essential oils presented the following marjoritary com pounds: Syzygium cumini o isocariofileno (18.01%) and Hymanaea courbaril o β-ocimene (23.33%). The species evaluated in this study had an effect on the mortality of 100% of the larvae in the pilot test and proved to be quite effective as biolarvicides in the concentration of 40 μg mL-1 in the spraying method, in addition, they did not present toxicity on the Artemia salina, and can be used to control Planococcus citri larvae in horticultural crops grown in family farming.pt_BR
dc.description.abstractO constante crescimento populacional origina uma demanda cada vez maior por alimentos, esse fato tem impulsionado o setor agrícola para o desenvolvimento de tecnologias visando o controle de pragas nas plantações, na maioria das vezes, os grandes produtores recorrem para o uso de agrotóxicos que são produtos químicos bastante tóxicos e eficientes na mortalidade das pragas agrícolas, porém devido à sua alta taxa de toxicidade, também, ocasionam danos ao ambiente e à saúde humana. Portanto, surge a necessidade do desenvolvimento de tecnologias ecológicas e sustentáveis para o controle de pragas, dentre as alternativas viáveis estão os óleos essências de plantas que apresentam potencial bactericida, fungicida, inseticida e larvicida, podendo ser aplicados como defensivos agrícolas naturais. O presente trabalho teve o objetivo de avaliar a atividade larvicida, em condições de laboratório, de óleos essenciais extraídos das plantas Syzygium cumini (jambolão) e Hymanaea courbaril (játobá) sobre larvas de cochonilha branca (Planococcus citri) para posteriormente serem testados em hortifruticulturas da agricultura familiar em comunidades tradicionais em Pinheiro-MA. Os óleos essenciais foram extraídos por hidrodestilação usando um extrator tipo Clevenger. Foram realizados teste de toxicidade dos óleos essenciais com efeito sobre Artemia salina. A composição química foi determinada por GC/MS. Para o estudo da atividade larvicida foram preparadas concentrações de 10, 20, 30, 40, 50, 70 e 100 μg mL-1 de cada óleo essencial em solução de DMSO 0,05%, avaliando a mortalidade em um tempo de 4h durante um teste piloto e, posteriormente, concentrações de 10, 25 e 40 μg mL-1 pulverizando as soluções sobre as larvas de cochonilha contando um tempo fixo de 48 horas. Os óleos essenciais apresentaram os seguintes compostos marjoritários: Syzygium cumini o isocariofileno (18,01%) e o Hymanaea courbaril o β-ocimene (23,33%). As espécies avaliadas neste estudo apresentaram efeito na mortalidade de 100% das larvas no teste piloto e se mostraram bastante eficazes como biolarvicidas na concentração de 40 μg mL-1 no método de pulverização, além disso, não apresentaram toxicidade sobre as Artemia salina, podendo serem utilizados no controle de larvas de Planococcus citri em lavouras de hortifruticulturas cultivadas na agricultura familiar.pt_BR
dc.publisherUFMApt_BR
dc.subjectAgrotóxicos;pt_BR
dc.subjectBiolarvicidas;pt_BR
dc.subjectBortifruticulturapt_BR
dc.subjectPesticides;pt_BR
dc.subjectBiolarvicides;pt_BR
dc.subjectHorticulturept_BR
dc.titleEXTRAÇÃO E APLICAÇÃO DOS ÓLEOS ESSENCIAIS DE SYZIGIUM CUMINI (JAMBOLÃO) E HYMENAEA COURBARIL (JATOBÁ) COMO BIOPESTICIDA NO CONTROLE DE LARVAS DE PLONOCOCCUS CITRIpt_BR
dc.title.alternativeEXTRACTION AND APPLICATION OF ESSENTIAL OILS FROM SYZIGIUM CUMIN (JAMBOLÃO) AND HYMENAEA COURBARIL (JATOBÁ) AS A BIOPESTICIDE IN THE CONTROL OF PLONOCOCCUS CITRI LARVAEpt_BR
dc.typeOtherpt_BR
Aparece nas coleções:TCCs de Graduação em Química (Licenciatura) do Campus do Bacanga

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