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http://hdl.handle.net/123456789/6552
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Campo DC | Valor | Idioma |
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dc.contributor.author | SARGES, Nathalia Cristina Soares | - |
dc.date.accessioned | 2023-07-07T18:34:17Z | - |
dc.date.available | 2023-07-07T18:34:17Z | - |
dc.date.issued | 2022-12-14 | - |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/6552 | - |
dc.description | The aquaculture growth in Brazil has boosted production volume, triggered the intensification of the sector mainly in the increase of confined animals, however without adequate management practices, complications may arise that compromise the well-being of the animal, serving as a gateway for agents infectious. Bacterial diseases are the main contributors to mortality losses in production systems, in addition to high mortality rates in fish farms, causing injuries, leaving animals weak and unfit for transmission. For the treatment of bacterial infections is carried out with the use of antibiotics, however, treatments with drugs in the culture environment have raised several concerns, due to their misuse in concentration and treatment time, which can cause the emergence of resistant bacteria and, long-term concentrations of chemical residues in aquatic environments. As an alternative to this problem and framing the requirements of sustainable aquaculture, the use of natural products has been shown to be effective as an alternative because they present bioactive compounds with antimicrobial activity. Thus, this study aimed to evaluate the antibacterial potential from in vitro tests of natural products, Terminallia catappa extract, andiroba oils (Carapa guianensis), babaçu (Attalea speciosa), buriti (Mauritia flexuosa), copaíba (Copaifera langsdorffii) and pequi (Caryocar brasiliense), as a positive control, the drugs Oxytetracycline and enrofloxacin, for the minimum inhibitory concentration of the pathogens, Aeromonas hydrophila, A. caviae, A. jandaei, Streptococcus agalactiae and Micrococcus luteus. In which, , we carried out an experiment using the methodology of diluting oils in 70% alcohol (1:10 v:v), in vitro tests using the disk diffusion method, to evaluate the antimicrobial potential of natural products and their potential use alternative to the drugs applied for treatment in continental aquaculture, in a completely randomized design, discs soaked with the test solutions were sown with a sterile swab on the surface of the plates containing Müeller Hinton Agar, where they were incubated at 35 °C for 24 hours, which were subsequently performed the diameter of the halos of bacterial growth inhibition was read with the aid of a digital caliper. The results were treated in the statistical software BioEstat version 5.0, through the Tukey tests. The results found indicated that the oils we evaluated have bactericidal and bacteriostatic effects, only the cold extract of Terminallia catappa and babassu oil (Attalea speciosa) do not show inhibition against pathogens. | pt_BR |
dc.description.abstract | O crescimento aquícola no Brasil tem impulsionado no volume de produção, resultando na intensificação do setor principalmente no aumento de animais confinados, no entanto sem práticas adequadas de manejo podem surgir riscos que comprometem o bem estar do animal, servindo de porta de entrada para agentes infecciosos. As doenças bacterianas são as principais contribuintes de perdas econômicas significativas nos sistemas de produção, além de altas taxas de mortalidade nas pisciculturas, causando lesões, deixando os animais debilitados e impróprios para comercialização. Para o tratamento de infecções bacterianas é realizado com uso de antibióticos, todavia, os tratamentos com os fármacos no ambiente de cultivo têm levantado várias preocupações, devido ao seu uso indevido em concentração e tempo de tratamento, que podem ocasionar o surgimento de bactérias resistentes e concentrações de resíduos químicos a longo prazo nos ambientes aquáticos. Como alternativa para essa problemática e enquadramento as exigências da aquicultura sustentável, o uso de produtos naturais têm se mostrado eficaz por apresentarem compostos bioativos com atividade antimicrobiana. Com isso, este estudo teve como objetivo avaliar o potencial antibacteriano a partir de testes in vitro de produtos naturais de extrato de Terminallia catappa, óleos de andiroba (Carapa guianensis), babaçu (Attalea speciosa), buriti (Mauritia flexuosa), copaíba (Copaifera langsdorffii) e pequi (Caryocar brasiliense), como controle positivo, os fármacos Oxitetraciclina e enrofloxacina, para ação inibitória dos patógenos Aeromonas hydrophila, A. caviae, A. jandaei, Streptococcus agalactiae e Micrococcus luteus. No qual, foram realizados testes in vitro pelo método de difusão de disco, para avaliar o potencial antimicrobiano dos produtos naturais e seu potencial uso alternativo aos fármacos aplicados para tratamento na aquicultura continental, em um delineamento inteiramente atualizado, foram semeadas discos embebidos com as soluções testes estéril em placas contendo Ágar Müeller Hinton, onde foram incubadas a 35 °C por 24 horas, que posteriormente realizou-se a leitura do diâmetro dos halos de inibição de crescimento bacteriano com auxílio de paquímetro digital. Os resultados foram tratados no software estatístico BioEstat versão 5.0. Os resultados encontrados indicaram que os óleos avaliados têm efeitos bactericida e bacteriostático, apenas o extrato a frio da Terminallia catappa e óleo de babaçu (Attalea speciosa), não apresentam inibição frente aos patógenos. | pt_BR |
dc.publisher | UFMA | pt_BR |
dc.subject | Piscicultura; | pt_BR |
dc.subject | Sanidade; | pt_BR |
dc.subject | Bactericida; | pt_BR |
dc.subject | Fitoterápicos | pt_BR |
dc.subject | Fish farming; | pt_BR |
dc.subject | Sanity; | pt_BR |
dc.subject | Bactericidal; | pt_BR |
dc.subject | Herbal Medicines | pt_BR |
dc.title | PROSPECÇÃO NO USO DE FITOBIÓTICOS CONTRA BACTÉRIAS PATOGÊNICAS DA PISCICULTURA CONTINENTAL | pt_BR |
dc.title.alternative | PROSPECTING THE USE OF PHYTOBIOTICS AGAINST PATHOGENIC BACTERIA FROM CONTINENTAL FISH FARMING | pt_BR |
dc.type | Other | pt_BR |
Aparece nas coleções: | TCCs do Curso de Graduação em Engenharia de Pesca do Campus de Pinheiro |
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