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http://hdl.handle.net/123456789/6571
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Campo DC | Valor | Idioma |
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dc.contributor.author | GOMES, Thayná Rodrigues | - |
dc.date.accessioned | 2023-07-11T12:04:00Z | - |
dc.date.available | 2023-07-11T12:04:00Z | - |
dc.date.issued | 2023-04-26 | - |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/6571 | - |
dc.description | Abstract: Introduction: Pregnancy is a period of relevant physiological changes to meet the developmental needs of the maternal-fetal complex. Physiological, metabolic, hormonal and dietary changes increase the risk of anemia and periodontal disease. However, no studies were found analyzing the association of these two conditions in pregnant women. The hypothesis of this research is that social vulnerability and the consumption of sugars would be the common underlying causes of anemia and periodontitis during pregnancy. Objective: To investigate the association between anemia and periodontitis during pregnancy, analyzing the effect of social vulnerability and sugar consumption by pregnant women in this relationship. Methodology: Cross-sectional study, aligned to a cohort (BRISA), carried out in São Luís, 2010, in 1447 women between 22-25 weeks of gestation. The periodontal indicators analyzed were: Probing Depth (PS), Bleeding on Probing (SS) and Clinical Attachment Level (CIN) in all teeth except third molars. We considered two outcomes as periodontal disease: Model 1: number of teeth with PS≥4 mm/SS at the same site; and Model 2: number of teeth with CIN≥4 mm. The main exploratory variables were frequency of soda consumption and anemia during pregnancy, and the models were adjusted for family income, age and mother's education using Poisson Regression. Results: In Model 1, we observed that higher consumption of soft drinks (PR= 1.61; CI= 1.20-1.26; p<0.001) and anemia (PR=1.16; CI=1.06-1 .32; p=0.014) were associated with a greater number of teeth with PS≥4mm/SS. In Model 2, higher consumption of soft drinks (PR= 1.30 CI=1.05-1.60; p<0.001) and anemia (PR=1.04; CI=1.04-1.23; p =0.006) were also associated with CIN≥4 mm. In the adjusted models, all associations were maintained for both periodontal outcomes considered. Conclusions: We observed an association between soft drink consumption and anemia with periodontitis in pregnant women. Social determinants explain periodontitis independently of other factors and how these can contribute to the potentialization of the risk of aggregation of these diseases. | pt_BR |
dc.description.abstract | RESUMO: Introdução: A gravidez é um período de relevantes alterações fisiológicas para atender as necessidades do desenvolvimento do complexo materno-fetal. Alterações fisiológicas, metabólicas, hormonais e dietéticas aumentam o risco de anemia e doença periodontal. Entretanto, não foram encontrados estudos analisando a associação destas duas condições em gestantes. A hipótese desta pesquisa é que a vulnerabilidade social e o consumo de açúcares, seriam as causas comuns subjacentes à anemia e periodontite na gestação. Objetivo: Investigar a associação entre anemia e periodontite na gestação, analisando o efeito da vulnerabilidade social e do consumo do açúcar pelas gestantes nesta relação. Metodologia: O estudo transversal, alinhado a uma coorte (BRISA), realizado em São Luís, 2010, em 1447 mulheres entre 22-25 semanas de gestação. Os indicadores periodontais analisados foram: Profundidade de Sondagem (PS), Sangramento à Sondagem (SS) e Nível de Inserção Clínica (NIC) em todos os dentes, exceto terceiros molares. Consideramos dois desfechos como doença periodontal: Modelo 1: número de dentes com PS≥4 mm/SS no mesmo sítio; e Modelo 2: número de dentes com NIC≥4 mm. As variáveis exploratórias principais foram frequência de consumo de refrigerante e anemia na gestação, e os modelos foram ajustados para renda familiar, idade e escolaridade da mãe, por meio da Regressão de Poisson. Resultados: No Modelo 1, observamos que maior consumo de refrigerantes (RP= 1,61; IC= 1,20-1,26; p<0,001) e a anemia (RP=1,16; IC=1,06-1,32; p=0,014) foram associados ao maior número de dentes com PS≥4mm/SS. No Modelo 2, o maior consumo de refrigerantes (RP= 1,30 IC=1,05-1,60; p<0,001) e a anemia (RP=1,04; IC=1,04-1,23; p=0,006) também foram associados ao NIC≥4 mm. Nos modelos ajustados todas as associações foram mantidas para ambos os desfechos periodontais considerados. Conclusões: Observamos associação do consumo de refrigerantes e da anemia com a periodontite em gestantes. Determinantes sociais explicam a periodontite independente de outros fatores e como estes podem contribuir com a potencialização dos riscos de agregação destas doenças. | pt_BR |
dc.language.iso | other | pt_BR |
dc.publisher | Universidade Federal do Maranhão | pt_BR |
dc.subject | periodontite; | pt_BR |
dc.subject | anemia; | pt_BR |
dc.subject | açúcar; | pt_BR |
dc.subject | gestação. | pt_BR |
dc.subject | periodontitis; | pt_BR |
dc.subject | sugar; | pt_BR |
dc.subject | pregnancy. | pt_BR |
dc.title | Vulnerabilidade social e consumo de açúcar estão associados com anemia e periodontite em gestantes? – Coorte Brisa-São Luís | pt_BR |
dc.title.alternative | Are social vulnerability and sugar consumption associated with anemia and periodontitis in pregnant women? - Brisa-São Luís cohort | pt_BR |
dc.type | Other | pt_BR |
Aparece nas coleções: | TCCs de Graduação em Odontologia do Campus do Bacanga |
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Arquivo | Descrição | Tamanho | Formato | |
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THAYNÁRODRIGUESGOMES.pdf | Trabalho de Conclusão de Curso | 2,28 MB | Adobe PDF | Visualizar/Abrir |
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