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dc.contributor.authorBRAGA, Fernando Alves-
dc.date.accessioned2023-08-01T14:11:42Z-
dc.date.available2023-08-01T14:11:42Z-
dc.date.issued2020-12-17-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/123456789/6725-
dc.descriptionFish farming has emerged as an alternative in order to supply the demand for fish, both for the demographic increase as well as for protein requirements. The genus Leporinus, has an omnivorous feeding habit, being able to feed on a wide variety of foods, including vegetables and seeds that are frequent in the diet of these fish. Thus, the present work aimed to evaluate the performance and body growth of piaus fish (Leporinus obtusidens), using different levels of vegetable oil extracted from babassu coconut in the diet. The experiment was carried out at the Center for Agricultural and Environmental Sciences (CCAA) at the Federal University of Maranhão (UFMA). The experiment was divided into five treatments containing five repetitions, with ten individuals in each repetition. The experimental diets were formulated using commercial feed with four different levels of babassu coconut oil. During the experiment, parameters that were used to evaluate the fish were evaluated, such as: total length (g), standard length (g), weight gain (g) and total weight (g), obtained from the beginning to the end of the test. experiment. The data were submitted to analysis of variance by the “F” test, for diagnosis of significant effect and the means compared to each other by the Tukey test (p <0.05) using the Infostat® software (2018). For the variables that showed significant effects, regression analysis graphs were made. The means obtained for the variables total length (TC), standard length (CP) did not obtain significant differences, between treatments up to 45 days of evaluation. The weight gain variable obtained significant differences, with the oil level around 16.72%, as well as the final weight. It is concluded that from the results obtained, the T4 (15%) of OCB had a greater performance on fish of the species piau (Leporinus obtusidens).pt_BR
dc.description.abstractA piscicultura surgiu como uma alternativa com finalidade de suprir a demanda de peixes, tanto para o aumento demográfico como também por requerimentos proteicos. O gênero Leporinus, apresenta hábito alimentar onívoro, podendo se alimentar de uma ampla diversidade de alimentos, incluindo vegetais e sementes que são frequentes na dieta desses peixes. Desta forma o presente trabalho teve como objetivo avaliar o desempenho e crescimento corporal de peixes piaus (Leporinus obtusidens), utilizando na alimentação diferentes níveis de óleo vegetal extraído do coco babaçu. O experimento foi realizado no Centro de Ciências Agrárias e Ambientais (CCAA) da Universidade Federal do Maranhão (UFMA). O experimento foi dividido em cinco tratamentos contendo cinco repetições, com dez indivíduos em cada repetição. As dietas experimentais foram formuladas utilizando ração comercial com quatro diferentes níveis de óleo de coco babaçu. Ao decorrer do experimento foram avaliados parâmetros que foram utilizados para a avaliação dos peixes, tais como: comprimento total (g), comprimento padrão (g), ganho de peso (g) e peso total (g), obtidos do início ao fim do experimento. Os dados foram submetidos à análise de variância pelo teste “F”, para diagnóstico de efeito significativo e as médias comparadas entre si pelo teste Tukey (p<0,05) através do software Infostat® (2018). Para as variáveis que apresentaram efeitos significativos foram feitos os gráficos de análise de regressão. As médias obtidas para as variáveis comprimento total (CT), comprimento padrão (CP) não obtiveram diferenças significativas, entre os tratamentos até aos 45 dias de avaliação. A variável ganho de peso obteve diferenças significativas, com o nível de óleo em torno de 16,72%, assim como o peso final. Conclui-se que a partir dos resultados obtidos, o T4 (15%) de OCB houve um maior desempenho sobre peixes da espécie piau (Leporinus obtusidens).pt_BR
dc.publisherUFMApt_BR
dc.subjectPiscicultura;pt_BR
dc.subjectProdução;pt_BR
dc.subjectJuvenispt_BR
dc.subjectFish farming;pt_BR
dc.subjectProduction;pt_BR
dc.subjectJuvenilespt_BR
dc.titleINCLUSÃO DO ÓLEO EXTRAÍDO DO BABAÇU NA ALIMENTAÇÃO DE PIAU (Leporinus obtusidens)pt_BR
dc.title.alternativeINCLUSION OF THE OIL EXTRACTED FROM BABASSU IN THE FOOD OF PIAU (Leporinus obtusidens)pt_BR
dc.typeOtherpt_BR
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