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dc.contributor.authorPESTANA, Gildilene Teixeira-
dc.date.accessioned2023-08-01T14:30:37Z-
dc.date.available2023-08-01T14:30:37Z-
dc.date.issued2022-01-28-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/123456789/6727-
dc.descriptionFish farming is a type of fish farming that has expanded a lot in recent years, generating a great movement in the Brazilian economy, and which is currently increasingly using native fish. Among these, pacu and tambaqui and their hybrids, which are considered round fish, have been widely cultivated, as they are fish traditionally consumed by the Brazilian population in their places of origin. Diet quality can be assessed by quantifying the ability of round fish to digest food. In order to formulate rations and add suitable food for fish, it is essential to consider the amount of protein needed to obtain a balanced diet, in addition to knowing the quality of the food added to the diet, since the composition of this food can affect the digestibility. This work aimed to identify, group and evaluate the digestibility coefficients of protein, energy and nutrients in feed ingredients for round fish (tambaqui, pacu, pirapitinga and their hybrids). It was observed that studies on the evaluation of digestibility coefficients are lacking in studies for tambatinga (Colossoma macropomum x Piaractus brachypomus) and pirapitinga (Piaractus brachupomus) species, as they are still scarce. Studies on the digestibility coefficients of amino acids, fiber, vitamins and minerals are still scarce.pt_BR
dc.description.abstractA piscicultura é uma modalidade de criação de peixes que tem se expandido muito nos últimos anos gerando um grande movimento na economia do Brasil, e que atualmente vem cada vez mais utilizando peixes nativos. Dentre estes, o pacu e o tambaqui e seus híbridos que são considerados peixes redondos, têm sido bastante cultivados, pois são peixes tradicionalmente consumidos pela população brasileira nos seus locais de origem. A qualidade da dieta pode ser avaliada quantificando a habilidade dos peixes redondos durante a digestão dos alimentos. Para formular rações e adicionar os alimentos adequados para os peixes, é essencial que se considere a quantidade de proteína necessária para que se obtenha uma dieta equilibrada, além de conhecer a qualidade do alimento adicionado na dieta, já que a composição desse alimento possa afetar a digestibilidade. Este trabalho teve como objetivo identificar, agrupar e avaliar os coeficientes de digestibilidade de proteína, energia e nutrientes em ingredientes de rações para peixes redondos (tambaqui, pacu, pirapitinga e seus híbridos). Observou-se que os estudos sobre a avaliação dos coeficientes de digestibilidade estão carecendo de estudos para as espécies tambatinga (Colossoma macropomum x Piaractus brachypomus) e pirapitinga (Piaractus brachupomus), pois ainda são escassas. Estudos sobre os coeficientes de digestibilidade de aminoácidos, fibras, vitaminas e minerais ainda são escassos.pt_BR
dc.publisherUFMApt_BR
dc.subjectAvaliação;pt_BR
dc.subjectHíbridos;pt_BR
dc.subjectPeixes nativos;pt_BR
dc.subjectPisciculturapt_BR
dc.subjectEvaluation;pt_BR
dc.subjecthybrids;pt_BR
dc.subjectnative fish;pt_BR
dc.subjectPsychiculturept_BR
dc.titleDIGESTIBILIDADE DE ALIMENTOS PARA PEIXES REDONDOSpt_BR
dc.title.alternativeDIGESTIBILITY OF FOOD FOR ROUND FISHpt_BR
dc.typeOtherpt_BR
Aparece nas coleções:TCC de Graduação em Zootecnia do Campus de Chapadinha

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