Use este identificador para citar ou linkar para este item: http://hdl.handle.net/123456789/7912
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dc.contributor.authorMARIA, Lorena Azevedo de-
dc.date.accessioned2024-09-20T14:49:21Z-
dc.date.available2024-09-20T14:49:21Z-
dc.date.issued2024-09-10-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/123456789/7912-
dc.descriptionIntroduction: Pregnancy is a period of major physiological and metabolic changes in the pregnant woman's body. In addition, dietary changes may occur during this period, with a preference for sugary and nutrient-poor foods, which increase the risk of caries and anemia. Our hypothesis is that these diseases share risk factors and that social vulnerability is a potentiating factor. Objective: The objective of this study was to investigate the syndemic structure between caries and anemia in pregnant women in a context of social vulnerability and sugar consumption. Methodology: The cross-sectional study analyzed data from the Brisa – São Luís COHORT, in 2010, on 1447 women between 22-25 weeks of gestation. Caries was analyzed by the carious component of the DMFT index. The main exploratory variables were frequency of soda consumption and anemia during pregnancy, and the models adjusted for Socioeconomic Status. Statistical analysis was performed with Equation Modeling. Results: Regarding the outcome of caries, a better socioeconomic status protected against anemia (SC= -0.112; p=0.018) and caries (SC= -0.197; p=0.001). Soft drink consumption explained anemia (SC=0.123; p<0.001) and caries (SC= 0.064; p= 0.012). Anemia was associated with caries (SC=0.112; p<0.001). Conclusions: An association was concluded between socioeconomic determinants, consumption of sugar-rich beverages and anemia; the latter was associated with caries, evidencing a syndemic picture, requiring an approach focused on comprehensive health.pt_BR
dc.description.abstractIntrodução: A gravidez é um período de grandes alterações fisiológicas e metabólicas no corpo da gestante. Além disso, neste período podem ocorrer mudanças dietéticas, onde há a predileção por alimentos açucarados e pobres em nutrientes, que elevam o risco de cárie e anemia. Nossa hipótese é de que estas doenças partilhem fatores de risco e a vulnerabilidade social seja um potencializador. Objetivo: O objetivo deste estudo foi investigar a estrutura sindêmica entre cárie e anemia em gestantes, em um contexto de vulnerabilidade social e consumo de açúcares. Metodologia: O estudo transversal analisou dados da COORTE Brisa – São Luís, em 2010, em 1447 mulheres entre 22-25 semanas de gestação. A cárie foi analisada pelo componente cariado do índice CPOD. As variáveis exploratórias principais foram frequência de consumo de refrigerante e anemia na gestação, e os modelos ajustados para Situação Socioeconômica. A análise estatística foi realizada com Modelagem de Equação. Resultados: Quanto ao desfecho cárie, a melhor Situação Socioeconômica protegeu da anemia (SC= -0,112; p=0,018) e da cárie (SC= -0,197; p=0,001). O consumo de refrigerante explicou a anemia (SC=0,123; p<0,001) e a cárie (SC= 0,064; p= 0,012). Anemia foi associada à cárie (SC=0,112; p<0,001) Conclusões: Concluiu-se a associação entre determinantes socioeconômicos, consumo de bebidas ricas em açúcar e anemia; esta foi associada à cárie, evidenciando um quadro sindêmico, necessitando de abordagem voltada para integralidade em saúde.pt_BR
dc.publisherUFMApt_BR
dc.subjectCárie;pt_BR
dc.subjectAnemia;pt_BR
dc.subjectCaries;pt_BR
dc.subjectAçúcar;pt_BR
dc.subjectAnemia;pt_BR
dc.subjectGestaçãopt_BR
dc.subjectSugar;pt_BR
dc.subjectPregnancypt_BR
dc.titleCONSUMO DE AÇÚCARES E ASSOCIAÇÃO DA CÁRIE E ANEMIA EM GESTANTES: COORTE BRISA, SÃO LUÍSpt_BR
dc.title.alternativeSUGAR CONSUMPTION AND ASSOCIATION WITH TOOTH CARIES AND ANEMIA IN PREGNANT WOMEN: BRISA COHORT, SÃO LUÍSpt_BR
dc.typeOtherpt_BR
Aparece nas coleções:TCCs de Graduação em Odontologia do Campus do Bacanga

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