Use este identificador para citar ou linkar para este item: http://hdl.handle.net/123456789/8148
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dc.contributor.authorFERREIRA, Carla Raiane de Castro-
dc.date.accessioned2024-10-25T14:40:07Z-
dc.date.available2024-10-25T14:40:07Z-
dc.date.issued2024-03-01-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/123456789/8148-
dc.descriptionThe guava tree belongs to the Psidium Guajava species, from the Myrtaceae family, and is popularly known for its flavor, having two most common types of color, which are white and red. The objective of this work was to study and compare the physical, physical-chemical and phytochemical properties of two varieties of guava Psidium guajava L., analyzing the fruit (pulp) and leaf. To this end, the methodology used analyzed the pulp and leaves of the varieties obtained in natura in the city of Grajaú - MA. The size and shape of the fruit were physically analyzed. Its physical-chemical properties of the pulp such as pH, total acidity titratable, total soluble solids, total solids and the SST/ATT ratio. Phytochemical screening was performed for saponins, reducing sugars, alkaloids, phenols, tannins, steroids and triterpenes. The results show that the red guava tree is larger and more rounded than the white one. The physicochemical analyzes for white and red pulps are in accordance with PIQ. The phytochemical results indicate, for the two varieties of guava leaves, that the tests were positive for foamy saponins, phenols and tannins, reducing sugars, flavonoids and organic acids. After analyzing the two varieties of guava, we concluded that they demonstrate very similar results for the three properties studied, physical, physical-chemical and phytochemical properties. We concluded that for the studied parameters, both varieties of Psidium guajava L. presented very similar results. However, there is still a need to carry out other comparative analyses.pt_BR
dc.description.abstractPsidium guajava, a goiabeira, pertence família Myrtaceae, é popularmente conhecida por seu sabor, possuindo dois tipos de coloração mais comuns, que são a branca e a vermelha. O objetivo desse trabalho foi estudar e comparar as propriedades físicas, físico-químicas e fitoquímicas de duas variedades da goiabeira Psidium guajava L., analisando o fruto (polpa) e folha. Para tanto a metodologia empregada analisou as polpas e folhas das variedades obtidas in natura na própria cidade de Grajaú - MA. Foram analisadas fisicamente o tamanho e formato da fruta. As propriedades físico-químicas da polpa como pH, acidez total titulável (ATT), sólidos solúveis totais (SST), sólidos totais (ST) e a relação SST/ATT. A triagem fitoquímicas foi realizada para saponinas, açucares redutores, alcaloides, fenóis, taninos, esteroides e triterpenos. Os resultados mostram que a goiabeira vermelha é maior e mais arredondada que a branca. As análises físico-químicos para as polpas branca e vermelha estão de acordo com o padrão de identidade e qualidade (PIQ). Já os resultados fitoquímicos indicam para as duas variedades de folhas da goiabeira, que os testes foram positivos para saponinas espumídicas, fenóis e taninos, açúcares redutores, flavonoides e ácidos orgânicos. Concluímos após as análises das duas variedades de goiabeira, que essas demonstram resultados bastante semelhantes para as três propriedades estudadas, física, propriedades físico-química e fitoquímica. Concluímos que para os parâmetros estudados, ambas variedades das Psidium guajava L., apresentaram resultados bastante semelhantes. Entretanto, ainda existem a necessidade de realizar outras analises comparativas.pt_BR
dc.publisherUFMApt_BR
dc.subjectMyrtaceae;pt_BR
dc.subjectVariedades;pt_BR
dc.subjectPsidiumpt_BR
dc.subjectMyrtaceae:pt_BR
dc.subjectVarieties;pt_BR
dc.subjectPsidiumpt_BR
dc.titleAnalises fitoquimicas e físico quimicas da polpa e da folha de duas espécies da goiabeira (psidium guajava)pt_BR
dc.title.alternativePhytochemical and physical-chemical analysis of the pulp and leaves of two species of guava tree (psidium guajava)pt_BR
dc.typeOtherpt_BR
Aparece nas coleções:TCC de Graduação em Ciências Naturais/Química do Campus de Grajaú

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