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dc.contributor.authorSILVA, Marllen Santos da-
dc.date.accessioned2024-11-01T13:09:31Z-
dc.date.available2024-11-01T13:09:31Z-
dc.date.issued2018-12-14-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/123456789/8220-
dc.descriptionAquaculture has been growing significantly in Brazil with the focus on tilapia farming, in certain regions, mainly in the Northeast, with emphasis in the Environmental Protection Areas in Maranhão. The increase in the production of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) is mainly due to the characteristics of the meat, providing a good acceptance of the fillet by the consumer market combined with the easeness of the cultivate. Defined as leftover from food processing, fish waste accounts for about 50% of the initial raw material that will not be use at the end of processing. Approximately 120 million tonnes/year of fish waste (bones, skin, fin, viscera and head) are improperly disposed in the environment. Enzymes of biotechnological interest can be extract from fish waste, thus giving them an economically viable destination. Alkaline Phosphatase (ALP) is an enzyme of interest in several branches of biotechnology, being commonly use as tools in molecular biology and clinical trials, in the field of marine food industry has its presence associated with the freshness level in fish muscles. Calculations of specific enzyme activity and protein dosage were perform in crude extracts from different tilapia organs as a means of measuring which were more viable to the extraction of ALP. Because of their higher specific activity (U / mg), the liver and tilapia kidney are the organs with the highest potential for extracting ALP. Organs that are usually discard are sources of biomolecules of broad biotechnological interest, presenting themselves as a way of adding value to the product and reducing environmental pollution.pt_BR
dc.description.abstractA aquicultura vem crescendo expressivamente no Brasil com o foco na tilapicultura, principalmente no Nordeste. O aumento da criação de tilápia-do-Nilo (Oreochromis niloticus), deve-se essencialmente às características relativas à carne proporcionando uma boa aceitação do filé pelo mercado consumidor aliado à facilidade de cultivo. Definidos como sobra de processamento de alimentos, os resíduos de pescado somam cerca de 50% da matéria prima inicial que não será aproveitada ao final do processamento. Aproximadamente 120 milhões t/ano de resíduos de pescado (ossos, pele, nadadeira, vísceras e cabeça) são descartados indevidamente no ambiente. Enzimas de interesse biotecnológico podem ser extraídos a partir dos resíduos de pescados, dando-os assim um destino economicamente viável. Fosfatase alcalina (ALP) é uma enzima de interesse em diversos ramos da biotecnologia, sendo comumente usadas como ferramentas em biologia molecular e ensaios clínicos. Foram realizados cálculos de atividade enzimática específica e dosagem de proteínas em extratos brutos de diferentes órgãos de tilápia como forma de mensurar quais apresentavam maior viabilidade à extração de ALP. Por apresentarem maior atividade especifica (U/mg), o fígado e o rim da tilápia são os órgãos com maior potencial para extração da ALP. Órgãos que são usualmente descartados, são fontes de biomoléculas de amplo interesse biotecnológico, apresentando-se como uma forma de agregar valor ao produto e diminuir a poluição ambiental.pt_BR
dc.publisherUFMApt_BR
dc.subjectTilapicultura;pt_BR
dc.subjectMaranhão;pt_BR
dc.subjectBiotecnologia;pt_BR
dc.subjectProcessamentopt_BR
dc.subjectTilapiculture;pt_BR
dc.subjectMaranhão;pt_BR
dc.subjectBiotechnology;pt_BR
dc.subjectProcessingpt_BR
dc.titlePROSPECÇÃO DA ENZIMA FOSFATASE ALCALINA EM RESÍDUOS DE TILÁPIA (Oreochromis niloticus)pt_BR
dc.title.alternativePROSPECTION OF THE ENZYME ALKALINE PHOSPHATASE IN WASTE TILAPIA (Oreochromis niloticus)pt_BR
dc.typeOtherpt_BR
Aparece nas coleções:TCCs de Graduação em Ciências Biológicas (Bacharelado) do Campus do Bacanga

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